En have skjult for offentligheden, hvor loppefund, planter, blomster, krukker mm. står side om side. Hvor man ofte må stoppe op og kigge en ekstra gang, for at få det hele med – med et smil på læben. Man glemmer lidt tid og sted. Det er ren hygge, og man kan nemt tage et par runder.


På en villavej i Haslev på Sjælland, bor min onkel Arne og tante Bodil. Her har de boet i snart 30 år, i et skønt gammelt hus fra 1923.
Og hertil en efterhånden opvokset og meget skøn have, som de har passet og plejet alle årene. Da de overtog huset var haven blot en græsplæne, så her er lagt rigtig mange timer. Det er først indenfor de sidste 4-5 år at haven helt er blevet som de gerne vil have den. Selvom det selvfølgelig er en levende størrelse, så der vil altid være plads til forandring.

Arne og Bodil foran udhuset med vaskerum

Jeg er kommet i denne have siden jeg var barn. De sidste 25 år har det faktisk været én gang om året – nemlig til vores årlige familieweekend, som bliver afholdt på nabo-stedet.

At komme på besøg i Arne og Bodils hus og have har altid været – og er stadig – et fast punkt på weekendens agenda. Det er enormt hyggeligt, og virkelig inspirerende for de fleste af os – ihvertfald for mig. Og så skinner solen altid på Paradiso som huset hedder☀️

Da jeg var mindre synes jeg det var magisk, især at gå rundt i det tre etagers store hus, og tjekke alle rum og hyggelige kroge ud. Og dem er der mange af. Desuden er Bodil en samler, så der er masser af gamle nips og inventar der krydrer indretningen. På den gode måde.

Den gang gik jeg ikke så meget op i haven, men den fik dog også altid en inspektionstur – nok mest fordi det var hyggeligt med de forskellige rum.

Indgang til vaskehuset.

Nu er haven ret interessant

De seneste 2-3 år, hvor jeg selv er blevet hus- og haveejer, er min interesse for haven stødt vokset. Derfor er det nu med helt andre briller jeg besøger Arne og Bodils have. Nu lægger jeg pludselig mærke til plantetyper, træer, buske, blomster og ikke mindst indretning af haven og de forskellige haverum. 

Én af de ting der gør denne have speciel, er helt klart at den spiller så godt sammen med huset. Og at de har det fineste udhus koblet på selve huset, er jeg grøn af misundelse over. Et udhus som indeholder vaskerum, værksted og et lille planterum. Alle med egen indgang, på hver sin side af huset (se billeder herover).

Se bare på billederne hvor fint og charmerende det er med sine træ stalddøre. Derudover er Bodil rigtig god til at arrangere små hyggelige kroge og stilleben med fine ting – bla. fra utallige besøg i genbrugsbutikker.

Jeg er vild med en have som ikke er alt for poleret, men som stadig har et naturligt look. Gerne tilsat rustikke elementer, forskellige niveauer samt finurlige påfund. En have som overrasker, og som man ikke kan skimte det hele af ved første øjekast. En have hvor du er nødt til at bevæge dig rundt for at opleve det hele. Sådan en have er Arne og Bodils, og det er derfor jeg er vild med den😍

 

Harry Potter tema i drivhuset

Bodil er super kreativ og mester i indretning, uanset om det er ude eller inde. Hun har igennem mange år samlet små nips og sjove påfund på loppemarkeder, genbrugsbutikker osv.

Derfor kan drivhuset jo heller ikke ligne sig selv hvert år, det ville jo være for kedeligt😄
Drivhuset er ikke verdens største, og udover en lille siddeplads bruges pladsen mest til den efterhånden store vin, nogle krydderurter og pelargonier i potter.

Dette forhindrer dog ikke Bodil i at lave et tema, og lege lidt med pladsen. Så i år er temaet altså Harry Potter.🧙‍♂️I loftet hænger en masse gamle nøgler, gamle bøger er stablet på en lille bogreol og selvfølgelig en (flyvende) kost og hat. Hyggeligt, og til glæde og morskab for gæsterne.

Jeg vil også…

Når jeg besøger andres haver, kan jeg godt blive lidt utålmodig efter at få min egen have lige så fin og inspirerende. Men jeg ved godt at Rom som bekendt ikke blev bygget på én dag, og lige når det gælder haver gælder det altså om noget, at have noget tålmodighed.
Jeg bliver bare så begejstret, og kan ikke komme hurtigt nok hjem og i gang😄

Men jeg skal huske Arne og Bodil fx har brugt tæt på 30 år, på at få haven som de gerne vil have den. Jeg har ikke en gang brugt to år endnu. Jeg har fuldtidsjob, hjemmeboende børn, hund, katte, stor familie og alt muligt andet der også kræver min opmærksomhed. Så selvfølgelig kan jeg ikke bare få den have jeg drømmer om på nul komma fem.

Men det er også ok. Jeg hygger mig heldigvis med processen, og nyder at få idéer og planlægge hvordan og hvorledes jeg kan gøre derude. Jeg skal nok nå det, og er temmelig sikker på at haven ikke render nogen steder 😉

UA-162631556-1